Åksjuka

DSC_3447.jpg
 

Åksjuka hos hunD och KATT

Vissa hundar och katter kan ibland drabbas av åksjuka, valpar är känsligare än vuxna hundar. Ofta visar sig åksjuka genom att djuret dreglar eller kräks. Det kan även kissa på sig eller få diarré. Risken att hunden kräks minskar om du undviker att ge den mat ett par timmar före avresan.

TIPS FÖR ATT FörebyggA åksjuka

Åksjuka kan ofta förebyggas genom att hunden eller katten tränas att vara med i bilen när den står stilla så att den får positiva upplevelser av bilen. Därefter kan du börja köra kortare sträckor och sedan ta en paus. Om du märker att det går bra kan längden på resorna sedan ökas långsamt.

Vissa hundar och katter tycker om att se ut när de åker. Då kan buren placeras lite högre inne i bilen om det är möjligt. Andra djur tycker om att ligga i mörker, då kan du lägga en filt över buren. Viktigt dock att du tittar till det då och då.

Medel mot åksjuka

Det finns flera receptfria preparat att använda vid åksjuka exempelvis lugnande doftferomoner och olika kosttillskott. Använd inte egna mediciner. För receptbelagda lugnande mediciner behöver hunden vanligen först undersökas av veterinär. Fråga gärna om råd på apoteket eller hos din veterinär.