”Branschen och yrket har utvecklats enormt bara de senaste tio åren”

De tre ägarna Eva Eriksson, Pia Razdan och Charlotta Enerud på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.

De har funnits med som delägare i Hälsinge Smådjursklinik i drygt tio år. I augusti 2021 köpte de ut grundarna till företaget och äger nu de tre klinikerna i Hälsingland gemensamt. Vi har träffat den nygamla ägartrion Pia Razdan, Eva Eriksson och Charlotta Enerud för att prata om branschen, yrkets utveckling fram till idag och visionen framåt.

Hälsinge Smådjursklinik grundades 1998 av Inger Kjellander och Anna Lindmark. Företaget hette då Hudiksvalls Smådjursklinik, hade 7 medarbetare och en klinik i Hudiksvall. Sedan dess har mycket hänt. År 2015 bytte företaget namn till Hälsinge Smådjursklinik och har idag 40 anställda och tre kliniker i Hälsingland - Hudiksvall, Söderhamn och Ljusdal. Eva började som veterinär på företaget 2002 och några år senare anslöt även Pia och Charlotta. Även de veterinärer.

Många veterinärkliniker i Sverige ägs i dag av riskkapitalbolag. Inte Hälsinge Smådjursklinik. De är en helt fristående klinik som ägs av tre veterinärer som dessutom arbetar på kliniken. Något de själva ser som en stor fördel.

- Vi har en stark lokal förankring vilket ger en långsiktighet och trygghet för både kunder och medarbetare. För oss ägare ger det stor handlingsfrihet och korta beslutsvägar och vi bestämmer själva hur vi vill använda företagets pengar. I stället för att skicka i väg eventuell vinst till externa ägare kan vi återinvestera pengarna i företaget i form av ny modern teknik och utrustning och kontinuerligt vidareutbilda våra medarbetare. Vi har även möjlighet att dela med oss ​​av vinsten till medarbetarna, vilket är viktigt för oss, berättar Pia Razdan, chefsveterinär och specialist i hunden och kattens sjukdomar.

Varje år tar Hälsinge Smådjursklinik emot ca 17 500 patienter på sina kliniker runt i Hälsingland. De erbjuder både förebyggande och akut djursjukvård för smådjur som hund, katt, kaniner, marsvin, fåglar och reptiler. Klinikerna är moderna och välutrustade med röntgenutrustning och operationssalar samt har tillgång till eget laboratorium med biomedicinska analytiker. Det är man ensam om i Hälsingland. Man har även hög kompetens inom gastroenterologi (sjukdomar i magtarmkanalen), ögon, tänder, ultraljud/bilddiagnostik och internmedicin.

Kliniken är även en godkänd utbildningsplats för Steg 1 specialister, vilket gör den attraktiv för veterinärer. Och tur är väl det. En av branschens absolut största utmaningar är nämligen bristen på kompetens. Intresset för yrket är det inget fel på, de utbildningar som finns är överfulla. Det är bristen på utbildningsplatser som är problemet.

- Eftersom det är en sådan brist på veterinärer och legitimerade djursjukskötare i Sverige så är konkurrensen väldigt hög. Alla kliniker gör vad de kan för att sticka ut och attrahera. Vi bör ligga i framkant när det gäller ny teknik och moderna arbetsmetoder, vi satsar stort på vidareutbildning av våra medarbetare och jobbar mycket med mjuka värden för att vara en hållbar och trivsam arbetsplats, säger Eva Eriksson, veterinär med inriktning på internmedicin och ultraljud.

Det är inte bara Hälsinge Smådjursklinik som gjort en imponerande utvecklingsresa. Både branschen i stort och yrkesrollen har förändrats radikalt bara de senaste tio åren.

- Branschen är mer reglerad idag med lagar, policys och riktlinjer att följa vilket är bra. Det krävs också mer dokumentation och uppföljning. Djuren har blivit fler och fått högre status idag än för bara några år sedan. Människor lägger mer pengar på sina djur vilket fått till följd att kraven och förväntningarna på oss veterinärer också ökat. På gott och ont. Vårt främsta uppdrag är att värna djurskyddet och undvika onödigt lidande. Det kan ibland leda till en diskussion om vad som är bäst för djuret och vad djurägaren själv vill och önskar. De allra flesta djurägare vill dock sitta djurs bästa så det är sällan ett problem, säger Charlotta Enerud, veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Både Pia, Eva och Charlotta trivs bra i sina dubbla roller som både veterinärer och ägare.

- Att gå in som ägare var självklart för mig. Jag ville fortsätta som veterinär och visste att vi skulle bo kvar i Hudiksvall. Att då få möjligheten att bli delägare, vara med och ta beslut och påverka min egen arbetsplats lockade mig, säger Pia Razdan.

- Det finns inget mer omväxlande, lärorikt och intressant yrke. Som veterinär får man fortsätta att utvecklas hela yrkeslivet. Jag kan inte tänka mig att jobba som något annat. Att kunna kombinera det roligaste yrke jag vet med ett delägarskap passar mig utmärkt, säger Charlotta.

Trots två år av pandemi och oroliga tider kan de summera ett positivt år 2021 och ser ljust på framtiden.

- Vi vill fortsätta att utveckla vår klinik i samma anda som tidigare och finnas nära våra kunder. Genom att erbjuda djursjukvård av hög kvalitet, vara en attraktiv arbetsplats och erbjuda kontinuerlig utbildning för våra medarbetare, använda de nyaste arbetsmetoderna och investera i modern utrustning och teknik hoppas vi få vara förstahandsvalet för våra kunder även framgent, säger Eva.